Vandaag de dag is het thuiswerken belangrijker dan ooit tevoren. Toch is uit de praktijk gebleken dat niet iedereen beschikt over een perfecte werkplek. Dit is niet zo gek aangezien de omgevingsgeluiden enorm zijn toegenomen doordat iedereen massaal moest thuisblijven. Deze geluiden zijn voor veel thuiswerkers enorm storend, waardoor de verkoop van akoestische panelen vliegensvlug is gegaan. Deze decoratieve wandpanelen verminderen namelijk weerkaatsend geluid en laten een oase van rust achter. Wanneer u zich recent heeft verdiept in deze akoestische panelen, dan heeft u vast al gemerkt dat er gesproken wordt over een geluidsabsorptiecoëfficiënt. Maar wat is dit nou eigenlijk? De specialisten van SilentWood leggen dit graag aan u uit.
Absorptie-eigenschappen van een materiaal
Wanneer we spreken over de geluidsabsorptiecoëfficiënt (aw), dan bedoelen wij hiermee eigenlijk de absorptie-eigenschappen van een materiaal. Deze eigenschappen worden altijd samen met de Noise Reduction Coefficient (NRC) uitgedrukt. Het is belangrijk om te weten dat iedere ruimte vraagt om een andere akoestische aanpak. De oplossing voor een theater, is niet optimaal voor een vergaderzaal. Om het juiste geluidsniveau in deze ruimtes te bereiken wordt er gekeken naar de materialen die in de desbetreffende ruimte aanwezig zijn. Aan de hand hiervan is het mogelijk om de akoestiek te verbeteren of juist te verminderen.
Geluidsabsorptiecoëfficiënt voor oppervlaktes
Het is inmiddels algemeen bekend dat harde materialen in een ruimte minder geluid absorberen dan poreuze materialen. Niet voor niets worden er in ruimtes met veel galm juist geluidsabsorberende wanden en plafonds geïnstalleerd. Deze akoestische panelen beschikken over poriën in het materiaal, waardoor de geluidsgolven gedeeltelijk worden gebroken. Dit zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder geluid wordt weerkaatst. Om het beste resultaat te behalen, komt de geluidsabsorptiecoëfficiënt om de hoek kijken. Dit is namelijk de verhouding tussen de hoeveelheid geluid waaraan een oppervlak wordt blootgesteld en de mate waarin het oppervlak dit geluid absorbeert en niet terugkaatst. De waarde van dit geluidsabsorptiecoëfficiënt ligt altijd tussen de 0 en 1. Hierbij gelden de volgende principes:
- 0 = al het geluid wordt gereflecteerd
- 1 = al het geluid wordt geabsorbeerd
Noise Reduction Coefficient voor materialen
Heeft u recent meerdere akoestische panelen in uw woning aangebracht? Dan is het belangrijk om de vervalsnelheid van geluid te testen. Dit doet u door gebruik te maken van de Noise reduction Coefficient wat een logaritmische weergave geeft. Met deze methode is het mogelijk om de akoestische eigenschappen van wandpanelen, doeken, schilderijen, kantoorschermen en vloerbedekking te meten. Hierbij wordt de vervalsnelheid altijd uitgedrukt in decibel per seconde (dB), terwijl de Noise reduction Coefficient altijd tussen de 0 en 1 ligt. Dit betekent het volgende:
- 0 = materiaal draagt niet bij aan het verzwakken van het geluid
- 1 = materiaal dempt het geluid net zo snel als een standaard nagalmkamer
Het gebruik van beiden in de praktijk
Wanneer u een akoestiek probleem ervaart, dan begrijpt SilentWood als geen ander dat u hier het liefst zo snel mogelijk van af bent. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Niet ieder akoestisch probleem is hetzelfde, waardoor onze geluidsspecialisten allereerst bij u thuis metingen moeten verrichten. Dit noodzakelijk om u uiteindelijk het beste advies te geven. Tijdens deze metingen bepalen zij de geluidsabsorptiecoëfficiënt van de desbetreffende ruimte. Hierbij wordt er gekeken naar alle oppervlaktes en hoe het staat met de geluidsabsorptie. Wanneer er onvoldoende geluidsabsorptie aanwezig is, dan zullen onze geluidsspecialisten enkele akoestische oplossingen aanbevelen. Dit kan bijvoorbeeld een akoestisch wandpaneel of een akoestisch schilderij zijn.
SilentWood zorgt voor een oase van rust
Na de installatie van deze akoestische oplossingen meten wij nog de Noise Reduction Coefficient. Met behulp van deze methode is het immers mogelijk om te bepalen of de akoestische wandpanelen wel het gewenste effect hebben. Op deze manier kunnen wij u garanderen dat de desbetreffende ruimte vrij van geluidshinder is. Dit zorgt ervoor dat u weer in alle rust uw werkzaamheden kunt uitvoeren zonder dat dit ten koste gaat van uw concentratie en gezondheid. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan snel contact met ons op en wie weet geniet u binnenkort van een oase van rust!