Akoestiek

Wat is akoestiek?

Om te begrijpen wat akoestiek is en waarom het belangrijk is volgt hier een korte uitleg van dit begrip.
Akoestiek is de eigenschap van een ruimte waarin geluid zich verspreidt en voortplant. Met andere woorden, akoestiek is de manier waarop geluid zich kan verplaatsen in een ruimte. Het geluid dat door de ruimte verplaatst wordt weerkaatst door muren, vloeren en plafonds. Dit wordt reflectie en nagalm genoemd.

Waarom is akoestiek belangrijk?

Als de ruimte waarin jezelf bevindt teveel geluid weerkaatst zal dit als onprettig worden ervaren. Je moet meer moeite doen om zich te kunnen concentreren of om een ander te kunnen verstaan. Dit komt omdat de nagalm de stiltes tussen de woorden vult, het geluid wordt vervormd en de ruimte wordt als lawaaiig ervaren omdat diverse geluidsbronnen de ruimte snel vullen. Als u zich in een dergelijke ruimte moet concentreren zal dit extra energie kosten waardoor je sneller vermoeid bent.

Absorptie of isolatie van geluid

Het verschil tussen absorptie en isolatie van geluid is als volgt, bij geluidsabsorptie gaat het over het geluid IN een ruimte en bij geluidsisolatie gaat het over het geluid TUSSEN twee ruimtes. In ons geval willen we minder reflectie en nagalm zodat we meer energie hebben gedurende de dag. Hiervoor zijn absorberende panelen nodig zoals de SilentWood akoestische panelen.

Wat is de geluidsabsorptiecoëfficiënt?

De geluidsabsorptiecoëfficiënt, aangeduid als αw (zeg: alfa waarde), is de mate waarin de akoestische panelen geluid absorberen. 0 αw = geen absorptie en 1 αw = volledige absorptie.
Voor de SilentWood akoestische interieurpanelen halen we een een volledige absorptie (dus 1 αw) met 45mm minerale wol achter de panelen bij een frequentie van 400-2000 Hz. Dit is bij hard praten en reguliere geluiden. Met 20mm minerale wol achter de panelen halen we ca. 0.6 αw.

Waar en hoeveel toe te passen?

De meest effectieve locatie van uw SilentWood panelen is op oor hoogte. Omdat je zowel zit als staat in een ruimte is dit vanaf 80cm tot 200cm vanaf de vloer het meest effectief. Om de hoeveelheid te bepalen hanteren we de volgende vuistregel: plaats 10% van de inhoud van een ruimte als vierkante meters op de genoemde positie met absorberend materiaal van 1 αw.

Voorbeeld:
Jouw ruimte is 30m lang, 20m breed en 3,5m hoog. Dan is de inhoud (LxBxH) 30x20x3,5 = 2100m3.
Vervolgens neem je 10% van deze inhoud als vierkante meter op de wanden: 2100×10% = 210m2 absorberende panelen met 1 αw.

Succes met jouw project. Mocht jij er niet zelf uitkomen, dan helpen we je graag.

  • akoestische panelen voor je plafond