Akoestische isolatie voor plafonds

Ervaar je al een aantal maanden geluidsoverlast in huis? Dan ben je zeker weten niet de enige. Door de coronapandemie is het thuiswerken namelijk de norm geworden. Hierdoor komen veel mensen erachter dat hun woning niet geschikt is voor het thuiswerken. Er is constant geluidshinder door omgevingsgeluiden, waardoor het lastiger is om je te blijven concentreren. Hierbij gaat het veelal om geluiden die uit een bovenliggende kamer of woning komen. Deze storende geluiden worden vanuit binnenuit teruggekaatst via het plafond en de vloer. Om weer een oase van rust in huis te krijgen, is het verstandig om het plafond van jouw woning akoestisch te isoleren. Maar welke mogelijkheden zijn hiervoor? In dit artikel vertellen de specialisten van SilentWood je dit graag!

Twee oorzaken van geluidshinder

Het is belangrijk om te weten dat geluidshinder in huis vrijwel altijd wordt veroorzaakt door luchtgeluid en contactgeluid. Deze geluiden kunnen zich in jouw woning eenvoudig weerkaatsen, waardoor de geluidsoverlast zich constant verspreidt. Toch ontstaan beide vormen van geluidshinder op een andere manier. Hieronder leggen wij het verschil op een duidelijke manier uit.

  • Luchtgeluid
    Wanneer men spreekt over luchtgeluid, dan wordt hiermee het geluid bedoeld dat zich verplaatst via de lucht. Doordat dit geluid zich in de lucht bevindt, komt het gemakkelijker in aanmerking met de muur, vloer of plafond. Zodra er contact is met deze oppervlaktes dan zal het geluid zich weerkaatsen om vervolgens te verplaatsen naar andere ruimtes. Een goed voorbeeld van luchtgeluid is harde muziek, pratende mensen en het geluid van een televisie. Tegenwoordig ervaren veruit de meeste mensen hinder in huis door luchtgeluid.
  • Contactgeluid
    Behalve luchtgeluid wordt het geluidshinder in huis ook vaak veroorzaakt door contactgeluid. Hiervan is sprake zodra je verschillende huishoudelijke taken gaat uitvoeren. Enkele voorbeelden van contactgeluid zijn: het lopen over laminaat, trapgeluiden, trillende wasmachines, dreunende sub woofers en het verschuiven van meubels. De geluiden die hierdoor ontstaan kunnen zich in een slecht geïsoleerde woning snel verspreiden naar andere ruimtes. Dit is mogelijk doordat contactgeluid zich net als bij luchtgeluid weerkaatst via de muur, vloer of plafond.

Verschillende manieren voor het akoestisch isoleren van plafonds

Sinds de komst van de coronapandemie is het aantal mensen die tijdens het thuiswerken last hebben van geluidshinder enorm toegenomen. Dit is niet zo vreemd aangezien we allemaal meer uren thuis doorbrengen en daardoor ook meer huishoudelijke taken gaan uitvoeren. Door deze geluidshinder kan jij je moeilijker concentreren en zal je uiteindelijk zelfs last krijgen van vermoeidheid. Dit laatste is te verklaren doordat jij je meer moet gaan inspannen om geconcentreerd te blijven. Gelukkig is dit tegenwoordig eenvoudig te voorkomen door te kiezen voor het akoestisch isoleren van het plafond in huis. Hiervoor heb je de volgende mogelijkheden:

1. Verlaagd plafond met dempers

Tegenwoordig is het nemen van een verlaagd plafond met dempers de beste manier om geluidsoverlast te voorkomen. Dit komt doordat er in dit verlaagd plafond trillingsdempers aanwezig zijn die akoestisch ontkoppeld zijn van het bestaande plafond. Hierdoor verminderen de dempers alle aanwezige contactgeluiden die zijn ontstaan tussen twee verdiepingen. Daarnaast zorgt het absorptiemateriaal in het plafond ervoor dat ook luchtgeluiden verminderen. Hiermee is een verlaagd plafond met dempers dus een effectieve manier om zowel contact- als luchtgeluid aanzienlijk te verminderen.

2. Isoleren boven het plafond met een zwevend dekvloer

Wanneer je last hebt van geluidshinder in huis, dan is het ontzettend belangrijk om altijd de bron aan te pakken. Door een zwevend dekvloer te plaatsen voorkom je dat contactgeluiden zich via de vloer naar het plafond van de onderliggende verdieping kunnen verplaatsen. Het is mogelijk om een zwevend dekvloer te plaatsen op zowel een houten vloer als een betonvloer. Om de vloer zo goed mogelijk akoestisch te isoleren wordt er over het algemeen gekozen voor dubbele isolatieplaten. Dit isolatiemateriaal absorbeert alle geluidstrillingen, waardoor de rust in de benedenverdieping terugkeert.

3. Cellulose vlokken

Om te voorkomen dat luchtgeluiden zich in jouw huis blijven verplaatsen, is het te adviseren om cellulose vlokken te laten aanbrengen in de holle ruimte van het plafond. Doordat de holle ruimte egaal wordt opgevuld zal het niet meer als een klankkast werken. Daarnaast is het belangrijk om bij cellulose vlokken te onthouden dat hoe dikker het isolatiemateriaal wordt aangebracht, hoe beter de akoestische isolatie is. Een bijkomend voordeel van deze vorm van het plafond isoleren is dat het de thermische eigenschappen aanzienlijk verbeterd. Hierdoor zal je merken dat het niet alleen stiller in huis is, maar de warme lucht ook langer blijft hangen.

4. Akoestische plafondpanelen

Heb je niet voldoende financiële middelen om bovenstaande maatregelen te laten uitvoeren? Dan kan je ervoor kiezen om akoestische plafondpanelen in huis te plaatsen. Deze moderne panelen zijn gemaakt van duurzaam hout en afgewerkt met akoestisch schuim. Hierdoor geniet je niet alleen van een optimale geluidsisolering, maar geniet je ook van een stijlvolle toevoeging in huis. De akoestische plafondpanelen van SilentWood zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en houtsoorten. Dit maakt het mogelijk om een exemplaar te vinden die perfect bij jouw interieur past. Met plafondpanelen haal je de rust en stilte in jouw woning terug.

Akoestische plafondpanelen kopen bij SilentWood

Wanneer u regelmatig last heeft van concentratieproblemen door geluidshinder, dan is het verstandig om te kiezen voor akoestische isolatie van het plafond door SilentWood. Wij zijn namelijk al jaren de specialist op het gebied van duurzame akoestische plafondpanelen. Al onze geluidswerende platen worden gemaakt van ecologisch verantwoord hout, waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken om de ontbossing van onze natuur. Daarnaast beschikken wij over meerdere specialisten die met alle enthousiasme de akoestische plafondpanelen komen plaatsen. Heb je een vraag over één van onze plafondpanelen? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag, zodat je weer kan gaan genieten van de stilte in huis!