Tips om de akoestiek te verbeteren

Heb jij gemerkt dat je tijdens een verjaardag jouw gasten moeilijk kan verstaan en daardoor gesprekken niet kunt volgen? Dan is de kans ontzettend groot dat jouw woning last heeft van galm. Doordat geluiden gemakkelijk weerkaatsen via de muren en het plafond ontstaat er een akoestiek probleem. Vandaag de dag hebben steeds meer huizen en kantoren hier last van. De voornaamste reden hiervoor is dat er gebouwd wordt met beton. Door dit massief bouwmateriaal krijgen geluiden vrij spel, waardoor de galm ontstaat. Om de akoestiek te verbeteren geven wij je in deze blog verschillende tips om mee aan de slag te gaan. Zo hoef jij niet per se te investeren in akoestische panelen.  

Wat is een akoestiek probleem? 

Vroeger werd er bij een akoestiek probleem al snel gedacht aan concertzalen, kantoren en musea. Een concertzaal waar immers het geluid voortdurend weerkaatst, is niet geschikt om te luisteren naar de Vier jaargetijden van Vivaldi. Hetzelfde geldt voor een ruimte met veel galm, waardoor het onmogelijk is om met elkaar te vergaderen. Toch komt een akoestiek probleem steeds vaker voor in woningen. Dit komt onder andere doordat wij tegenwoordig veel harde materialen gebruiken. Daarnaast zorgen grote, harde oppervlakken standaard voor galm vanwege het geluid dat gemakkelijk kan weerkaatsen. Er vindt namelijk geen geluidsabsorptie plaatst. Hierdoor kunnen alledaagse activiteiten zoals televisiekijken, een gesprek voeren of koken door de geluidsweerkaatsing als vervelend worden ervaren. Een akoestiek probleem hangt dus over het algemeen samen met de functie van de ruimte. 

Gevolgen voor de gezondheid 

Wist je dat een akoestiek probleem serieuze gevolgen voor je gezondheid kan hebben? Dit komt doordat de constante en weerkaatste geluiden langer blijven hangen in een ruimte. Hiermee ontstaat een bron van frustratie die irritatie opwekt. Doordat jouw hoofd voortdurend te maken heeft met harde geluiden, wordt het namelijk lastiger om jezelf te concentreren op jouw werkzaamheden. Dit kan je merken doordat je last krijgt van hoofdpijn en sneller vermoeid raakt. Het concentreren tijdens storende geluiden kost immers ontzettend veel inspanningen. Zo is uit onderzoek van een Amerikaans instituut genaamd Ipsos zelfs gebleken dat een persoon per storend geluid zo’n 10 tot 15 minuten aan concentratie verliest. Dit kan oplopen tot wel 86 minuten per dag. Een schrikbarend hoog getal, waardoor op de lange termijn afname van de productiviteit en ziekte waarneembaar is. Om dit te voorkomen is akoestiek vandaag de dag net zo belangrijk als de juiste verlichting, een goed binnenklimaat en een goede zithouding.  

Akoestiek verbeteren in huis 

Wanneer je last hebt van een akoestiek probleem in huis, dan hoef je echt niet jouw interieur volledig te veranderen. Tegenwoordig zijn er namelijk meerdere manieren waarop je zelf gemakkelijk en op een handige manier de akoestiek kunt verbeteren in huis. Hieronder zullen wij elke tip kort uitleggen. Zo kan jij binnenkort direct aan de slag om de akoestiek te verbeteren! 

1. Raambekleding 

Heeft jouw woning geen raambekleding? Of heb je slechts een rolgordijn voor meer privacy? Dan is het een uitstekend idee om eens gordijnen te kopen. Gordijnen komen inmiddels in verschillende stoffen, formaten en kleuren. Er zijn zelfs exemplaren die beschikken over een subtiel of opvallend patroon. Hiermee hoef jij je dus geen zorgen te maken dat gordijnen niet bij jouw interieur gaan staan. Bovendien geeft deze raambekleding niet alleen meer sfeer aan je huis, maar vermindert het een akoestiek probleem aanzienlijk. Door de dikke gordijnstof worden zowel zonnestralen als geluiden tegengehouden. Zo heb jij geen last meer van fel zonlicht en omgevingsgeluiden. 

2. Vloerkleden 

Door een groot vloerkleed in jouw woonkamer te leggen geef je de ruimte direct een knusse uitstraling. Behalve dat een vloerkleed er stijlvol uitziet, heeft het ook nog eens een functionele werking. Het vermindert namelijk het akoestiek probleem en zorgt ervoor dat je minder snel koude voeten krijgt. Een echte win-win situatie! Voordat je naar een meubelzaak rent, is het belangrijk om te weten dat hoe hoger het vloerkleed is des te beter het de akoestiek verbetert. 

3. Akoestische lampen 

Ben jij een echte kunstliefhebber? Dan zijn de akoestische lampen zeker iets om verliefd op te worden. Deze lampen hebben de meest kunstzinnige vormen en passen hierdoor perfect in een strak en modern interieur. Doordat deze akoestische lampen zijn gemaakt van geluidsabsorberend schuim zal je merken dat je direct minder last hebt van een galm in huis. Het weerkaatsend geluid wordt immers opgevangen door de akoestische lampen zodat jij weer kunt genieten van je huis! 

4. Akoestisch kunstwerk 

Natuurlijk mag een akoestisch kunstwerk niet ontbreken in een strak en modern interieur. Deze schilderijen passen perfect bij de akoestische lampen en zorgen voor een optimale verbetering van de akoestiek in huis. Dit is mogelijk doordat deze kunstwerken over het algemeen gemaakt zijn met een speciale 3D techniek. Hierdoor komen de beelden tot leven dankzij het gebruik van 100% wollen akoestische tegels. Door al deze tegels te verbinden ontstaat er direct een gebobbeld landschap. Hierbij kan je denken aan geribbelde en gebobbelde oppervlakken die omgevingsgeluiden absorberen. Een akoestisch kunstwerk heeft hiermee dus dezelfde akoestische functie als de lampen. 

5. Akoestische panelen 

Mocht je na bovenstaande tips nog steeds last hebben van een akoestisch probleem? Dan doe je er goed aan om meerdere akoestische panelen in huis te halen. Deze wanddecoratie past perfect bij een minimalistisch interieur dankzij het gebruik van hout. Vandaag de dag worden akoestische panelen gemaakt van verschillende houtsoorten, waardoor er altijd wel een perfect exemplaar voor jouw woning bij zit. Daarnaast is deze wanddecoratie volledig gemaakt van gerecyclede PET flessen. Hier is voor gekozen aangezien PET een acht, sterk en duurzaam materiaal is. Bovendien biedt het goede geluiddempende kwaliteiten. Met akoestische panelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, maar zal al het weerkaatsend geluid geen schijn van kans meer maken!  

6. Herindelen van de ruimte 

Natuurlijk kan het bij grote ruimtes gebeuren dat je ondanks al jouw inspanningen nog steeds last hebt van galm. Om de akoestiek te verbeteren wordt er dan ook geadviseerd om te beginnen met het herindelen van de ruimte. Dit doe je gemakkelijk door meerdere hoeken te creëren waar je bijvoorbeeld een goed boek kunt lezen of op een relaxte manier kunt vergaderen. Wil je het echte bijzonder maken? Dan kan je ervoor kiezen om roomdividers te gebruiken. Dit zijn grote schermen die je in iedere ruimte kunt plaatsen als vervanging van een muur. Zo krijg je toch nog een aparte ruimte zonder dat je flink hoeft te verbouwen. Bovendien verminderen roomdividers dat geluiden gemakkelijk kunnen weerkaatsen, waardoor de akoestiek verbetert.  

Akoestische advies van SilentWood 

Nu je weet wat je allemaal kunt doen om zelfstandig te akoestiek te verbeteren, is het tijd om aan de slag te gaan. Hoe sneller jij het akoestiek probleem oplost des te minder gezondheidsklachten jij zult ervaren. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan helpen de specialisten van SilentWood je graag bij het verbeteren van de akoestiek. Neem snel contact op en misschien geniet jij binnenkort wel van de stilte in huis!