Wat is akoestiek?

Het is inmiddels algemeen bekend dat wij mensen ons oriënteren met behulp van onze zintuigen. Dit doen wij onder andere door te zien, voelen en proeven. Maar wist je dat je oren hierbij ook een belangrijke rol spelen? Hiermee kunnen wij namelijk gemakkelijk geluiden onderscheiden. Dit is mogelijk doordat geluid bestaat uit verschillende trillingen die te horen zijn. In de volksmond noemen we dit ook wel de akoestiek. Maar wat is dit nou precies? Lees snel verder en kom alles te weten over het fenomeen akoestiek. 

Akoestiek is een wetenschap 

Eigenlijk is akoestiek niets meer dan de wetenschap die zich bezighoudt met het gedrag van geluid. Zoals hierboven vermeld bestaat geluid uit trillingen die zich verplaatsen door de lucht. Zodra deze trillingen in aanmerking komen met een voorwerp dan zal het geluid weerkaatsen. Ondanks dat dit niet heel spannend klinkt, zijn er vandaag de dag twee praktische toepassingen van akoestiek te onderscheiden.  

1. Slechte akoestiek

Wanneer men spreekt over de akoestiek dan gaat het vrijwel altijd over de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Ondervind je veel hinder van het geluid tijdens een congres, vergadering of toneelstuk? Dan heb je te maken met een slechte akoestiek. Hiermee wordt bedoeld dat de eigenschappen van de desbetreffende ruimte niet overeenkomt met het gebruik. Niet voor niets worden er aan een concertzaal andere eisen gesteld dan aan een vergaderruimte op kantoor. 

2. Absorptie en weerkaatsing

Natuurlijk gaat akoestiek ook gewoon over de absorptie en weerkaatsing van het geluid door wanden, plafonds of attributen in een bepaalde ruimte. De daadwerkelijke grootte van een ruimte speelt hierbij zelfs een grote rol. De absorptie vindt plaats wanneer er veel ruwe en zachte materialen in de ruimte aanwezig zijn. Dit in tegenstelling tot weerkaatsing dat juist ontstaat door veel gladde en harde afwerkingen. Een keuken heeft hierdoor al snel last van een galm. 

ABC voor akoestiek 

Je weet inmiddels dat wij mensen trillingen van de lucht kunnen waarnemen in de vorm van geluid. Dit geluid kan zich uiten in de vorm van muziek, stemmen of omgevingsgeluiden. Het inkomend geluid weerkaatst bij geen of weinig absorptievermogen tegen wanden en vloeren om zich verder te verspreiden. Hierdoor kan er op twee manieren overlast ontstaan, namelijk: in de ruimte en buiten de ruimte van de geluidsbron. De werking van weerkaatsende geluiden wordt in onderstaande afbeelding nogmaals weergegeven.

Werking weerkaatsende geluiden

Om deze overlast te verhelpen zijn er drie methodes ontwikkeld. Deze methode staat bekend als de ABC voor akoestiek en zullen wij hieronder verder uitleggen. 

  • Absorberen
    Om nagalm te verminderen wordt er geluidsabsorptie toegepast. Hierbij zorgen speciale materialen ervoor dat weerkaatsende geluiden worden geneutraliseerd, waardoor de stilte weer terugkomt.  
  • Blokkeren
    Wanneer er sprake is van slechte isolatie dan is het belangrijk om geluid te blokkeren. Geluiden met hoge frequenties worden hierbij tegengehouden met zachte materialen. Is er vooral een geluid met een lage frequentie aanwezig? Dan heb je meer massa nodig om de geluidshinder te dempen. 
  • Camouflage 
    Door camouflage te gebruiken is het mogelijk om geluiden minder storend te maken. Dit kan je doen door een extra geluid toe te voegen. Een goed voorbeeld hiervan is een achtergrondmuziekje. 
     

Het belang van goede akoestiek 

Tegenwoordig is een lawaaierige omgeving en een slechte akoestiek in huis een veel voorkomend probleem. Wanneer het geluid als onprettig wordt ervaren, dan spreken we van lawaai. Is er te veel lawaai in en rondom het huis? Dan kan dit ervoor zorgen dat je snel geïrriteerd en gestrest raakt. Het is namelijk door alle omgevingsgeluiden niet meer mogelijk om je volledig te concentreren, waardoor dit ten koste gaat van jouw humeur en gezondheid. Vandaag de dag ervaren we ontzettend veel omgevingsgeluiden. Hierdoor is het nog belangrijker dan ooit tevoren geworden om te zorgen voor een goede akoestiek in huis of op kantoor. Jij wil toch ook in alle rust kunnen werken?

Akoestiek probleem aanpakken 

Wanneer jij je dankzij een slechte akoestiek moeilijk kan concentreren dan heeft dit direct effect op jouw productiviteit. Door de constante geluiden die je hoort raak je immers sneller vermoeid en minder scherp. Hierdoor is een foutje snel gemaakt. Een langdurige blootstelling kan zelfs ernstige gezondheidsproblemen met zich meenemen. Hierbij kan je denken aan klachten zoals: stress, evenwichtsproblemen en hoofdpijn. Om dit te voorkomen is het te adviseren om het akoestiek probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door schitterende akoestische wandpanelen te kopen van SilentWood. Hiermee wordt jouw woning of kantoor zeker weten een oase van rust!