Wat is akoestische isolatie?

bomen planten

Vandaag de dag horen we bijna dagelijks hoe snel ons klimaat aan het veranderen is door de opwarming van de aarde. Om dit nog enigszins terug te draaien, moet de totale uitstoot aan CO2 aanzienlijk naar beneden. Niet voor niets heeft de overheid de afgelopen jaren het verduurzamen van woningen gestimuleerd. Door jouw woning te isoleren houd je de warmte langer binnen, waardoor je uiteindelijk aanzienlijk bespaart op je energierekening. Maar wist je dat je jouw woning ook kunt voorzien van akoestische isolatie? In deze blog vertellen wij je dan ook graag alles wat je hierover moet weten. Lees snel verder en maak van jouw woning een oase van rust! 

Akoestische isolatie in een notendop 

Woon je in een drukke buurt waar sprake is van heel wat geluidsoverlast? Dan is het volkomen te begrijpen dat het thuiswerken voor jou ontzettend vervelend is. Door de vele omgevingsgeluiden kan het lastig zijn om je constant te blijven concentreren op jouw werkzaamheden. Doordat dit je meer energie kost, word je sneller moe en liggen er ernstige gezondheidsklachten op de loer. Hierbij kan je denken aan een burn-out, hoge bloeddruk en slaapproblemen. Om dit te voorkomen kan je ervoor kiezen om jouw woning te voorzien van akoestische isolatie. Dit zijn isolerende materialen die de terugkaatsende geluiden absorberen, waardoor de desbetreffende ruimte stiller wordt.  

Verschillende soorten akoestische isolatie 

Tegenwoordig zijn er twee verschillende manieren voor akoestische isolatie. Allereerst kan je ervoor kiezen om geluidsisolerende materialen te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat geluiden van buitenaf niet constant terugkaatsen in een bepaalde ruimte. Hierdoor wordt het niet alleen stiller, maar zal het geluid zich ook niet verder verspreiden naar andere ruimtes. Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen voor geluidsabsorberende materialen. Hierbij kan je denken aan het welbekende akoestisch schuim. Dit materiaal heeft als doel om de akoestiek in een ruimte aanzienlijk te verbeteren. Welke soort akoestische isolatie geschikt is voor jouw woning hangt volledig af van jouw omgeving. Bij SilentWood sturen wij graag één van onze medewerkers bij je langs voor een uitgebreid akoestisch advies. Zo weet je direct waar je aan toe bent! 

De realisatie van goede akoestische isolatie 

Wil jij binnenkort jouw woning of kantoor akoestisch laten isoleren? Dan is het belangrijk om te weten dat je niet alleen de keuze hebt uit de twee verschillende isolatiematerialen. Het is namelijk ook mogelijk om diverse geluidsisolerende werkzaamheden te laten uitvoeren door een specialist. Hiermee verbeter of optimaliseer je gemakkelijk de akoestiek binnen een bepaalde ruimte. Enkele voorbeelden van deze werkzaamheden zijn: 

  • Plaatsen van akoestische isolatie in het plafond
    Wanneer je veel last hebt van geluidshinder dan kan je ervoor kiezen om een akoestisch spanplafond te laten monteren. Hiermee krijgt je niet alleen een mooie afwerking, maar ook direct akoestische isolatie. Dit is mogelijk doordat een akoestisch spanplafond is opgebouwd uit microperforaties die zorgen voor het absorberen van geluidstrillingen. Hiermee verschilt de spanplafond enorm van de traditionele variant die slechts de trillingen weerkaatst.  
  • Aanbrengen van een spanwand 
    In de ruimtes waar je een akoestisch plafond laat plaatsen, is het te adviseren om een spanwand te gebruiken. Hiermee wordt onder andere de afwerking egaal en zorgt het voor een goede absorbering van de omgevingsgeluiden. Hierdoor wordt een sterke, akoestische meerwaarde gerealiseerd. Bovendien is een spanwand eenvoudig te onderhouden en heb je tegenwoordig de keuze uit verschillende afwerking. Kies jij voor een egale kleur of toch liever voor een vrolijke foto? 
  • Kies voor geluidswerende platen  
    Steeds meer kantoren kiezen er vandaag de dag voor om geluidswerende platen te laten aanbrengen op de wanden. In de volksmond worden dit ook wel akoestische wandpanelen genoemd. Deze panelen zijn gemakkelijk te monteren en verbeteren direct de akoestiek. Alle geluidswerende panelen van SilentWood zijn voorzien van akoestisch schuim en zijn afgewerkt met duurzaam hout. Hierdoor krijgt jouw kantoor of woning niet alleen een Scandinavische uitstraling, maar wordt het ook een oase van rust.  

Kies voor akoestische isolatie voor SilentWood 

Is het voor jou niet meer mogelijk om je te concentreren op je werkzaamheden dankzij de storende omgevingsgeluiden? Kies dan eens voor de akoestische isolatie van SilentWood. Wij zijn al jaren de specialist op het gebied van duurzame akoestische panelen. Al onze geluidswerende platen worden gemaakt van ecologisch verantwoord hout, waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken om de ontbossing van onze natuur. Daarnaast beschikken wij over meerdere specialisten die met alle liefde de akoestische panelen komen plaatsen. Heb je een vraag over één van onze panelen? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag, zodat je weer kan gaan genieten van de stilte in huis!